In Goes op Zuid-Beveland werden we eind augustus in de “Goederenloods” van harte welkom geheten door Rob. Dit alles onder het genot van een kopje koffie/thee met een echte Zeeuwse bolus.
Wij zijn daarna met de bus van de AMZ vertrokken naar het westen van Zeeuws-Vlaanderen, naar het grensplaatsje Eede. We gingen naar deze locatie om daar de wijngaard van oud-ING-medewerker Ronald Blomme genaamd ’t Biezenhof te bezoeken. Ronald erfde van zijn vader een agrarisch landbouwbedrijf, wat helaas niet rendabel was. Hij heeft het over een andere boeg gegooid en in 2010 zijn de eerste wijnstokken geplaatst. Daarna is Ronald zijn wijngaard verder gaan ontwikkelen. Momenteel staan de druivensoorten Solaris, Johannifer en Monarch hier op een aantal hectare zandgrond in het Zeeuwse klimaat te rijpen. De opbrengst is ongeveer 1500 wijnflessen per jaar. Omdat dit niet voldoende geld in het laatje brengt, worden er regelmatig feesten, bruiloften, partijen en groepsactiviteiten gerealiseerd. Hiervoor is zowel binnen als buiten voldoende ruimte aanwezig met o.a. lange tafels, tenten, een wijnbar en een vuurschaal.
Na afloop van de rondleiding was er een wijnproeverij met witte wijn, roséwijn en nog een glaasje rode wijn, wat goed in de smaak viel.
Na dit bezoek zijn we wederom in de bus gestapt op weg naar Aardenburg waar we heerlijk hebben geluncht in restaurant “In den Wijngaard”. Wel zo toepasselijk als je even daarvoor een wijngaard hebt bezocht.
Wederom vertrokken we voor een ritje in de bus, nu naar Sas van Gent, waar we werden verwacht voor een bezoek aan Industrieel Museum Zeeland, gevestigd in de monumentale suikerloods. Daar stond reeds een aantal gidsen op ons te wachten en hebben we in groepjes een rondleiding gehad.
De ontwikkeling van de (industriële) stoommachine markeerde het begin van de industriële revolutie. Het is geen gewoon museum, het is kijken en doen, want hier werk je met je handen. Imposante machines, innovatief technisch vernuft van toen en nu, maar ook aspecten zoals veiligheid, energie en logistiek komen op een interactieve manier aan bod. Als industrie- en of techniekliefhebber kan je hier je hart ophalen. Het eerste voorwerp wat in 1887 van gewapend beton is gemaakt was een boot, een sloep, veel te zwaar eigenlijk. Er worden o.a. ook hondenhokken, rioolbuizen en woonboten van gemaakt, welke vandaag de dag nog steeds in Amsterdam liggen. Er zijn ook bijzondere Zeeuwse producten te bewonderen. Zeeland is het hart van ontwikkelingen in de bio-energie. De oranje tompouce en de welbekende Fruitella- en Mentossnoepjes zijn ook van Zeeuwse bodem.
Na nog een drankje en hapje zijn we na een hele leuke, gezellige en leerzame dag weer huiswaarts gereden.
(Ineke de Wildt)