Larry is getrouwd met Karin. Samen hebben zij drie kinderen van wie een dochter in Berlijn woont. Zij hebben drie kleinkinderen.

‘In Duitsland is een ontbijtje heilig’

Oud-ING'er en fanatiek Roda JC-fan Larry Gulpen runde met zijn vrouw Karin een broodjeszaak over de grens in Aken

Ze hadden een engeltje op hun schouder toen Larry Gulpen (67) en zijn vrouw Karin eind 2019 na tien jaar hun filiaal van Bagels & Beans in Aken (Duitsland) van de hand deden. “Het huurcontract liep af en in die tijd kreeg ik ook mijn ING-pensioen en AOW”, vertelt Larry. “Toen hebben we gezegd, we gaan niet verder. En dat was een geluk bij een ongeluk want drie maanden later brak de corona-ellende uit. Dat was puur toeval, puur geluk.” Ook in Duitsland moesten, als gevolg van het uitbreken van de pandemie, horecagelegenheden hun deuren sluiten.

Door een reorganisatie in 2007 ging Larry weg bij ING en besloten hij en zijn vrouw Karin, die al enige horeca-ervaring had, een eigen zaak te beginnen. De keuze voor de Domstad Aken was heel bewust. Frühstück Larry: “Wij woonden toen tien minuten met de auto van Aken. We hebben gewoon gezegd, als we een keer iets willen, dan willen we dat in Duitsland doen. En ja, Aken met 250.000 inwoners is de grootste dichtstbijzijnde stad, een van de grootste studentensteden van Duitsland met internationale allure. Aken trok ons gewoon, het is een stad die leeft. Wij waren de eersten in Duitsland en toch wel een beetje pioniers.” Bagels & Beans bleek een succes. Als voorbeeld noemt Harry de populariteit van onze oosterburen om buiten de deur te ontbijten. “In Duitsland is een ontbijtje heilig, Nederland heeft veel minder een ontbijtcultuur. In de weekenden kwam je 's morgens niet meer binnen, je kon alleen maar frühstücken zoals dat heet. Dan kwamen opa, oma en de hele familie, die reserveerden dan.” Het krijgen van een financiering was voor Harry geen item aangezien zijn ontslagvergoeding in een stamrecht bv gestort werd. Voor de keuze van de locatie en huurprijs hebben zij mede gebruik gemaakt van de expertise van franchisegever Bagels & Beans.

Oud-collega Larry Gulpen runde een broodjeszaak in Aken: “Wij waren de eersten in Duitsland en toch wel een beetje pioniers.”

Geldloper Nadat hij in 1970 zijn mulo-diploma haalde, begon Larry als jongste bediende bij de NMB Bank. “Het was toen geen probleem om een baan te vinden. Ik zat destijds op de mulo. De directeur van de school kreeg toen een brief van een aantal bedrijven van: 'hebben jullie mensen die interessant voor ons kunnen zijn?'. Ik ben samen met een vriend van mij naar de NMB gegaan. Het was amper een sollicitatie: je moest op gesprek komen en je werd gelijk aangenomen." Na verloop van tijd werd hij geldloper. “Dan ging je cheques incasseren bij andere banken en liep je daar met vijfduizend gulden of zo gewoon over straat. Dat is nu ondenkbaar. Zo ben ik doorgegroeid naar wat destijds een kaskantoor heette.” Uiteindelijk eindigde Larry's carrière na achttien jaar op de hypotheekafdeling van ING als accountmanager hoofd Particulieren bij kantoor Kerkrade. In zijn 37-jarige loopbaan behaalde hij ook zijn assurantiediploma en was hij werkzaam bij de assurantieafdeling in Heerlen. Roda JC Voetbal is dé passie van deze Limburger in hart en nieren. Larry praat met veel enthousiasme over zijn club Roda JC uit Kerkrade waar hij zeer actief was. Hij voetbalde zelf bij het hoogste amateurteam van de Zuid-Limburgse voetbalclub. En dat ging van vader op zoon en hij gaf dit ook weer door aan zijn eigen kinderen. Larry: “Mijn zoon Ludo is jarenlang voorzitter van de supportersvereniging geweest. Ik heb zes jaar in het stichtingsbestuur gezeten, ben verzorger geweest en heb het verzorgersdiploma gehaald bij Roda JC.” Verder was hij jeugdleider en trainde zelf enkele jaren een team. Ooit hoopt Larry dat Roda JC weer eens op het hoogste voetbalpodium, de Eredivisie, zal spelen. (Hans Nijenmanting)