Een rustige jeugd had hij niet en in zijn carrière bij ING als private banker kwam hij niet tot zijn maximale potentie; Allan wilde op grotere schaal iets voor anderen betekenen. Hij werd onderwijshervormer en richtte Powerjaar.nl, een innovatief tussenjaarprogramma voor jongeren, op.
Als politiek vluchteling uit Iraaks-Koerdistan was de basisschooltijd voor Allan Barzndji (35) allesbehalve stabiel. Het gezin vluchtte toen hij vijf was naar Moskou en na anderhalf jaar kwamen ze aan in Nederland. Twee jaar later keerde de familie terug naar hun geboortegrond. Tot het er een halfjaar later wederom niet veilig was en ze besloten zich definitief in Nederland te vestigen. Allan was toen tien jaar. “Achteraf gezien is hier het eerste zaadje voor Powerjaar geplant”, aldus Allan. Bedrijfseconomie De juf op de basisschool was ervan overtuigd dat hij iets met handenarbeid moest gaan doen. Dat het zijn droom was om geneeskunde te studeren, deed daar niets aan af. Hij kreeg een ivbo-advies, individueel voorbereidend beroepsonderwijs. “Het geeft mij motivatie als iemand níét in mij gelooft, want ik weet dat ik het wél kan en geef nooit op”, vertelt hij daarover. Hij gaat naar het vmbo, maakt in de tweede klas de overstap naar de havo en behaalt aansluitend een vwo-diploma. “Ook tijdens mijn havo trof ik een decaan die zei dat ik nooit naar de universiteit zou kunnen vanwege mijn denkniveau. Dat gaf mij nóg meer energie, omdat ik geloof dat niemand je kan tegenhouden om te bereiken wat je wilt.” Allan schrijft zich in voor geneeskunde, maar wordt uitgeloot. “Ik had geen tweede keuze, want ik had slechts één doel voor ogen. Omdat een tussenjaar als ‘verloren tijd’ werd gezien en enkele vrienden economie gingen studeren, koos ik daar ook voor. Een jaar later werd ik opnieuw uitgeloot voor geneeskunde. Dat was het moment dat ik me realiseerde: er zijn meerdere wegen naar intrinsiek geluk en succes en je zit zélf achter het stuur richting je toekomst. Ik rondde mijn opleiding bedrijfseconomie af en voltooide een master in finance and accounting. Tijdens mijn master startte ik bij ING.”
Allan Barzndji: “Mijn droom is om te bouwen aan een volgende generatie met meer (werk)geluk en met minder burn-outs.”
Leerschool Allan startte als baliemedewerker en werkte zich in een recordtempo op van junior accountmanager tot private banker. “Op 29-jarige leeftijd was ik private banker, maar ik vroeg me toen wel af of ik de rest van mijn leven vermogende relaties wilde adviseren. Ik volgde een opleiding tot purpose coach en binnen ING trainde ik verschillende collega’s in het vinden van hun unieke drijfveren.” Daarnaast behaalde hij bij ING een Black Belt-diploma, wat hem anders leerde kijken naar processen en uitdagingen. “Na iedere opleiding dacht ik: Waarom worden deze zaadjes niet in een eerder stadium in het leven geplant? Tijdens een reorganisatie bij ING besloot ik een nieuw pad in te slaan. “Wist je dat jaarlijks een derde van de eerstejaarstudenten met hun opleiding stopt? Daarom bedacht ik een programma om de volgende generatie op een geheel andere wijze te helpen zich te ontwikkelen.” Met hulp van ING richt Allan Powerjaar op. “Ik vind ING een prachtige werkgever en leerschool, want naast alle cursussen heb ik mij ook verschillende vaardigheden eigengemaakt op het gebied van bedrijfscultuur, communicatie en netwerken. Mijn droom is om te bouwen aan een volgende generatie met meer (werk)geluk en met minder burn-outs. Daarom is Powerjaar opgericht, speciaal voor havisten en vwo’ers van 16 tot 19 jaar, als springplank richting adolescentie, het hoger onderwijs en de start van hun carrière.”
De jongeren van Powerjaar maken kennis met diverse bedrijven.
Referentiekader verbreden In het programma van Powerjaar staat ‘ervaren’ centraal. In zes maanden tijd maken explorers (de deelnemers) kennis met verschillende beroepen, opleidingen en levensvragen. “In de eerste twee maanden variëren de thema’s tijdens de wisdom classes dagelijks. Van de geboorte van het universum tot aan strafrechtadvocatuur, psychologie en filosofie. In de ochtend interviewen de explorers een expert en in de middag is er een workshop. In de twee daaropvolgende maanden doen de jongeren een bedrijfsonderzoek en in de laatste twee maanden leveren ze elke dag als vrijwilliger een bijdrage aan een goed doel. Jongeren verbreden hun referentiekader enorm, leren om te relativeren en worden meer weerbaar door deze ervaringen.” Droom Allan benadrukt dat samenwerkingen essentieel zijn voor het succes van Powerjaar. “Ik heb in mijn eigen leven gemerkt hoe belangrijk het is dat iemand in je gelooft. Voor de jongeren van Powerjaar wil ik die persoon zijn. Maar deze droom kan ik niet alleen verwezenlijken. Ik ben afhankelijk van de samenwerking met bedrijven en passievolle professionals die deze jongeren willen laten zien welke wereld er aan hun voeten ligt. Dus als mensen bedrijven kennen die zich hiervoor willen inzetten, dan ga ik heel graag met ze in gesprek.” (Marianne van de Werken)