In 2023 was het 20 jaar geleden dat het Rainbow Lions netwerk werd opgericht. Het netwerk, dat toen bekend stond als GALA (Gay and Lesbian Alliance) zet zich in voor LHBTQ+-werknemers van ING. In 2022 heeft Martha McDevitt-Pugh haar archief van de Rainbow Lions overgedragen aan het Bedrijfshistorisch Archief ING.
Begin 2024 hebben ook mede-oprichter David Pollard en oud-lid Sandra van Scheppingen archiefmateriaal overgedragen, waarmee de geschiedenis van het netwerk nog beter zichtbaar wordt. Op dit moment wordt de collectie geïnventariseerd en beschreven. Daarnaast zijn er plannen om tijdens World Pride in 2026 de geschiedenis van het Rainbow Lions netwerk te vieren met een tentoonstelling. Roze netwerken Een groot deel van de collectie in het archief heeft betrekking op de aanwezigheid van het netwerk bij de Canal Parade in Amsterdam. Al vanaf het begin zetten leden van de Rainbow Lions zich in om roze netwerken van bedrijven zichtbaar te maken en steun te betuigen aan de LHBTQ+ gemeenschap tijdens de Canal Parade. In 2005 werd het eerste voorstel gedaan om deel te nemen aan de Canal Parade. Dit werd echter afgewezen. In 2006 zou het netwerk opnieuw een poging wagen. In het voorstel voor de deelname aan de bootoptocht werd er verwezen naar de positieve reacties over de deelname van Shell, die in 2005 als eerste multinational meevoer. Het GALA netwerk nam in 2006 het voortouw om een samenwerking op te zetten met andere roze netwerken. Het idee werd dan ook wel beschreven als een “armada” waarin verschillende bedrijven samen over de grachten zouden varen. Het voorstel was ditmaal succesvol, in 2006 zouden verschillende bedrijven, waaronder ING, meevaren onder het motto “Company Pride = Personal Pride”.
De boot van ING tijdens de Canal Parade (2006)
De 'huwelijksboot' van ING (2015)
Regenboogvlaggen De daaropvolgende jaren was het netwerk steeds aanwezig tijdens de Canal Parade. Ook zette ING verschillende acties op rondom Pride. Zo werd er in 2014 de zogenaamde “pinkautomaat” gelanceerd. Tijdens de Pride werden drie pinautomaten versierd en was de regenboogvlag te zien op de schermen van ING-pinautomaten. In 2015 viel de boot van de Rainbow Lions zelfs in de prijzen. De Rainbow Lions presenteerden dat jaar een boot met als thema ‘het huwelijk’. Ze deden dat in samenwerking met het project “Love Exchange”, waarin verschillende LHBTQ+ activisten werden gekoppeld aan bekende Nederlanders. Zangeres Berget Lewis en activist Tatjana Lekathova gaven elkaar het “jawoord” op de ‘huwelijksboot’ van ING. Voor de uitvoering van de boot won het netwerk één van de drie juryprijzen van de Canal Parade. Ook won het netwerk dat jaar de Workplace Pride Award voor de categorie ‘Best Media Representation’. Steun ING Het Rainbow Lions netwerk was van 2006 tot en met 2019 onafgebroken te zien tijdens de Canal Parade. In 2020 en 2021 was er geen optocht wegens de COVID-19-pandemie. In 2022 keerde de Canal Parade echter terug, en waren ook de Rainbow Lions weer aanwezig bij het evenement. De aanwezigheid van ING bij Pride gaat bijna net zo ver terug als de oprichting van het Rainbow Lions netwerk zelf, een netwerk dat vanaf het begin al het belang van zichtbare steun voor de LHBTQ+ gemeenschap onderstreept. (Amber Redegeld, stagiaire Bedrijfshistorisch Archief ING)