De plussen van de coronapandemie

Leden kijken terug op het jaar 2020

Zestien reacties ontving de redactie op de oproep aan leden om hun corona-ervaringen te delen. Wat waren de positieve ervaringen die 2020 en deze pandemie jou hebben gebracht? Hier een bloemlezing.

Wat opvalt in de reacties is de vindingrijkheid van de menselijke natuur wanneer die in ongewone situaties terechtkomt. Want de lockdowns hakten er bij menigeen flink in. De vaste patronen van contacten, uitgaan en reizen bijvoorbeeld leden eronder. Maar “ieder voordeel hep z’n nadeel”, aldus ooit een voetbalfilosoof en dat bleek ook in deze pandemie. Zo gingen we massaal zoomen, beeldbellen of lang uitgestelde klusjes doen. Iemand begon zelfs een online handeltje en er werd een boek geschreven. Met verrassende voldoening werd vastgesteld dat dit allemaal leuker bleek dan vooraf misschien gedacht. Willem Bolleman vatte zijn de coranatijd ook voor veel anderen samen: “Beperkingen in je vakantiemogelijkheden, in je sociale contacten, je bent gewoon een jaartje thuis, je schildert de buiten- en de binnenboel en je ruimt je schuur, berging en huis weer eens op, waarbij je natuurlijk niet alles naar een kringloop moet brengen, die kunnen het immers niet meer aan. Je leest ook veel meer, althans ik, je zit meer online, je koopt meer bij webshops, is ook best wel leuk.” Clubleven Het clubleven is landelijk met de beperkingen op slot gegaan. Geen bridge meer fysiek voor Rob en Ieteke Peters maar wel online Stepbridge. Optredens, evenementen en tal van bijeenkomsten moest hij cancelen; Ben Douwes was er niet blij mee. En “oh ja, dan ook nog stofzuigen, afwasmachine leeghalen, overhemden strijken etc. Wij houden de moed erin! Hoop bij jullie allemaal hetzelfde”, schreef hij. Geen bridge fysiek, maar wel online voor zelfverklaard huismus Roberto Stravers. Er kwam een alternatief voor uitgaan: “Vorig jaar tijdens de extra lange reeks donkere dagen voor Kerst genoten we van de serie ‘24’ op Netflix. Heel verslavend. Jammer dat daar maar ruim 200 afleveringen van zijn… “ Wat eindigde André Wolters nam vorig jaar afscheid van ING, zijn oude woning en begon op een nieuwe plek en in een nieuwe baan als hypotheekadviseur, “een jaar met een lach en een traan.” Vera Zegerman bleef in maart maar thuis, “ik heb een ernstig probleem met mijn hart, waardoor de coronadreiging meteen een ernstige werd: een IC-opname aan beademingsapparatuur zal mijn hart waarschijnlijk niet meer aankunnen.” En de luchtvervuiling verminderde, merkte Rob Kemme op toen “de strak blauwe lucht toen het vliegverkeer gestaakt was.” Heel veel reizen zijn niet doorgegaan. Maar Frank Jutte had mazzel: het reisbureau vervroegde zijn trip naar Noorwegen waardoor deze in de zomer nog nét kon doorgaan. De verkoop op lange termijn van het bedrijf (en huis) van Ben en Betty Tops versnelde: binnen een paar dagen was het huis verkocht. En een nieuw begin daardoor op een nieuwe plek.

image
image
image

Stil leed Ondanks de veranderingen voelde menigeen dankbaarheid voor wat er wel was te midden van wat uit beeld raakte: contact met familie en anderen. Hans Groen kon zijn dochter alleen maar spreken vanaf onderaan de trap. En zijn bezoeken aan de supermarkt “verminderden tot het allernoodzakelijkste.” Toch noemt hij zichzelf en zijn echtgenote “een paar geluksvogels ondanks alle terechte coronamaatregelen”. “Al met al een jaar om gauw te vergeten en hopen op betere tijden”, aldus Rob Botzen (76). Hij zit rolstoelgebonden van lockdown tot lockdown in quarantaine in een verpleegtehuis. Terwijl anderen om hem heen besmet raakten en stierven, testte hij gelukkig vier keer negatief, “de moed er maar inhouden”, schrijft hij. Met een volwassen zoon die met corona vijf dagen van de wereld was, weet Ferry Meegdes het zeker: “Hoezo, ‘het valt wel mee’? Nee dus!” Nieuwe bezigheden Eindelijk was er voor velen tijd voor dingen die lang waren blijven liggen. “Correspondentie van mijn vader uit de jaren 40 overtypen en digitaal verspreiden in de familie-whatsapp-groep“, schrijft Marc van Munnen. “Het overschrijven van het dagboek van mijn vader over de mobilisatietijd”, werd een nieuwe bezigheid van Frank Jutten. Bij Anne van den Brand staat de verbazing nog steeds aan: “Het verbaast me dan dat ik me nog steeds verbaas over sommige mensen om me heen.” Ooit foto’s bewerkt in Photoshop? Vera Zegerman (63) nu wel. Ze moest binnenblijven als lid van de ‘risicogroep’ maar ze sloeg aan het photoshoppen, ontdekte dat ze deze ontwerpen goedkoop op stof kon laten bedrukken en heeft er nu een online handeltje in. Van oude jeans maakt Brigitte Holband nu nieuwe kleding en tassen na het voltooien van een boek dat ontstond na een verdrietige periode in haar leven. “Ik ben vaak creatief bezig geweest met het boetseren en het hergebruiken van oude jeans voor kleding, in combinatie met andere materialen. Ook hergebruik ik die nu om zelfontworpen jeanstassen te maken.” (Ewald Wagenaar m.m.v. Willem Jan van Munster)