3 oktober 2018

Varen met Shaffy

Vóór twaalf uur arriveerden de eerste Ramses Shaffy-liefhebbers al in De kleine Valk op het Marie Heinekenplein in Amsterdam. Even loungen voordat we aan tafel gingen met zijn allen.


Lieve bediening heette ons welkom. Al snel zaten we te smullen van een fijne en gulle tomatensoep. Daarna een keuze uit drie gerechten; er waren zelfs speciale menukaarten voor ons opgesteld. Alles smaakte goed.


Het verzamelen en naar de boot lopen ging zo voorspoedig dat we daar moesten wachten. De boot was een beetje laat. Niet getreurd, iedereen was gezellig in gesprek.


Instappen, een lekker plekje vinden. Tussen sommige stoelen staan tafeltjes met nootjes en een foto van zanger Ramses Shaffy in verschillende stadia van zijn leven.


En elders op de boot staat Vrac, een driemanschap. Vrac betekent ‘onverpakt’. Dit is als naam van de band ontstaan omdat het een hele klus was om de liederen die ze zingen - vaak ‘verpakt ‘ in arrangementen met veel partijen die zij hebben teruggebracht naar drie partijen. Deze kundige en enthousiaste band vertolkte gedurende onze tocht de liedjes en liederen van Shaffy goed. Ook de duetten die hij met Liesbeth Liszt zong. Ieder hoorde nog wel een onbekend lied ook.


Genoeg toepasselijke anekdotes om onderweg te vertellen bij bijvoorbeeld het Vondelpark en de huizen waar hij heeft gewoond. En natuurlijk Felix Meritis, vroeger bekend als het Shaffy Theater.


Naast de nostalgische muziek – daarvoor waren we tenslotte gekomen – was het ook gewoon fijn om door de grachten te varen van het mooie Amsterdam. Een succesvolle middag met ook nog een stralend blauwe hemel.


Colette Zonsveld