Rekruut Karel
in Groningen

In het Nederlands Stripmuseum in Groningen vindt tot 8 november a.s. een grote overzichtstentoonstelling plaats van het werk van striptekenaar Peter de Smet (1944-2003). De Smet, bekend van zijn strip “De Generaal”, heeft tussen 1973 en 1990 gewerkt voor rechtsvoorgangers van ING: Gemeente Giro Amsterdam, Postcheque- en Girodienst, Postgiro/Rijkspostspaarbank en Postbank.


De eerste tekeningen van Peter de Smet verschenen in 1973 voor de Gemeente Giro Amsterdam (GGA). Gerrit het Gemeentegiromannetje figureerde in verschillende reclame-uitingen.


In 1975 verschijnen bij de Postcheque- en Girodienst 14 stripverhalen over een varken: “De lotgevallen van de heer Pieter Pienter met de Postgiro”. Als onderdeel van het onderwijsleerpakket van Postgiro/Rijkspostspaarbank (PG/RPS) tekent Peter de Smet in 1980 een strip “De geschiedenis van het geld, van ruilhandel tot overschrijving”. De tekst is geschreven met medewerking van Prof. dr. A. Heertje.

In 1980 verscheen 'De geschiedenis van het geld', getekend door Peter de Smet.

Pieter Pienters lotgevallen uit 1975 met wat toen nog de Postcheque- en Girodienst heette.

Menige ex-dienstplichtige weet zich deze nog te herinneren uit 1982.

Rekruut Karel en de Poen

De Smet kreeg grote bekendheid met zijn strips over “De Generaal”, die vanaf 1971 verschijnen in stripweekblad “Pep”. Een naamloze generaal met een 'leger' dat bestond uit slechts één soldaat en één tank, probeert met behulp van een professor keer op keer de macht te grijpen. Hierop voortbordurend verschijnt in 1982 “Rekruut Karel en de Poen”, een folder van PG/RPS met stripverhaal bestemd voor jonge dienstplichtigen. “Je staat voor de foerier in de rij, je staat voor je bikken in de rij, je staat voor de exercitie in de rij, moet je dan ook nog voor je soldij in de rij staan? En ik zeg maar zo, de luitenant staat ook niet in de rij voor z’n soldij, dus …een beetje soldaat neemt een postrekening”.


Tussen twee brievenbussen

In de strip “Tussen twee brievenbussen” (Postbank Personeelstijdschrift Markinfo nr. 3, 1990), wordt uitgelegd dat de machines TRACE (Trans Action Controle & Encoding) en CODAL (Controleert Opdrachten Door Automatisch Lezen), een belangrijke schakel vormen in het verwerkingsproces van betalingsopdrachten.


Bijna 20 jaar heeft Peter de Smet zijn creativiteit aangewend en met humor, kennis en inzicht het belang van “de giro” verduidelijkt en aangeprezen. De strips van Peter de Smet zijn een gewild verzamelaarsitem.


Welkom bij het leukste museum van Nederland! In het Nederlands Stripmuseum ontmoet je strip- en tekenfilmhelden van vroeger en nu. Nergens anders vind je zo’n grote collectie met originele tekeningen, stripboeken, spelletjes, filmpjes en meer! Het museum ligt op loopafstand van Station Groningen en er zijn goede Q-park parkeermogelijkheden. Met de museumjaarkaart heeft u gratis toegang tot het museum dat elke dag geopend is. Check voor de openingstijden: http://www.stripmuseum.nl


Annette Beentjes, Bedrijfshistorisch Archief ING, bedrijfshistorisch.archief.ing@ing.nl