Ton Bär (66) is vrijwilliger in de biologische tuinen van landgoed Kraaybeekerhof

Geweldig om lekker buiten te werken

This video has been disabled until you accept marketing cookies. Manage your preferences here or directly accept targeting cookies.

"Dit jaar vielen enkele gebeurtenissen samen, zoals mijn pensionering per 1 januari en onze verhuizing na 28 jaar van een hoekhuis met tuin in Odijk naar het appartement met balkon in Driebergen. In april op de cursus Pensioen in Zicht realiseerden mijn partner Ammy en ik ons dat we naast zingeving, relatie, vrije tijd en dergelijke ook het gebied 'werkkamer', met bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, goed moesten onderhouden. Bezig zijn als vrijwilliger op landgoed de Kraaybeekerhof, een biodynamisch bedrijf in Driebergen, bleek een mooie invulling.

Na 38 jaar op kantoor vind ik het echt geweldig om lekker buiten te werken op deze heerlijke plek, samen met anderen, jonger en ouder, vrijwilliger of betaalde kracht. Ieder met zijn of haar eigen invalshoek en zingevingsgedachte. De betrokkenheid en bezieling en het met eerbied en respect voor de natuur samenwerken, ervaar ik als een feest. Ik werk in de Zelfoogsttuin, de bloementuin en de groentetuinen. Daar doe ik de dingen die horen bij de landbouw: zaaien, poten, het onderhouden van de plantenbedden tot en met het oogsten. Ook heb ik een keer in de Landgoedwinkel meegedraaid. De gewassen en kruiden worden verkocht aan de 'aandeelhouders van de Zelfoogsttuin', aan natuurvoedingszaken, en in de landgoedwinkel op dit terrein. Maar ook het restaurant van Kraaybeekerhof neemt biodynamische groenten en fruit van ons af. Wat ik verbouw en niet wordt geoogst, geef ik ook weer terug aan de aarde. Ammy en ik zijn al meer dan 40 jaar vegetariër. Die overtuiging sluit goed aan bij mijn werk in deze omgeving. Bij ING was ik de laatste jaren werkzaam bij Human Resources NL waar ik samen met collega's vele reorganisaties heb begeleid en geïmplementeerd. Maar nu geniet ik met Ammy van onze vrije tijd. En ja, hoewel we ons bewust zijn van de schadelijkheid voor de natuur, gaan wij nog weleens met het vliegtuig op vakantie."

Hans Nijenmanting

Meer informatie over landgoed Kraaybeekerhof: www.kraaybeekerhof.nl.