"Het is een moeilijke
periode geweest"

Oud-NMB’er Dick Hellegering over de reorganisaties in de jaren negentig

Dick Hellegering vertelt over de samenvoeging van administratieve processen in de jaren negentig en zijn grote voorliefde voor voetbal.

Waarom zouden we de administratieve taken in de bankkantoren niet onderbrengen bij enkele locaties? Het levert materieel en personeel een enorme kostenbesparing op, aldus redeneerde het management. En daardoor kreeg Dick Hellegering als hoofd algemene zaken van ING Bank in Ede begin jaren negentig te maken met de herplaatsing van administratieve taken naar clustering in enkele regio's: COZ, clustering operationele zaken. Dick: "Het was hard werken!" Allerlei administratieve handelingen van uiteenlopende bankactiviteiten moesten voortaan op overdrachtsformulieren worden vastgelegd. Voor de medewerkers waren de gevolgen ingrijpend: zij moesten langere reistijden gaan maken naar hun nieuwe werkomgeving in een andere plaats. "Het was een moeilijke periode geweest", herinnert Dick zich.


Voetbal

Meer dan 55 jaar zette Dick zich in voor zijn voetbalclub WAVV en is hij daarnaast een hartstochtelijk fan van de Rotterdamse club Feyenoord. In 1970 bezocht hij de finale van de (toen nog) Europa Cup I tegen het Schotse Celtic FC in Milaan. Van dit historische wapenfeit – Feyenoord won als eerste Nederlandse club een finale op Europees
niveau – bewaart hij met trots de speciale vlag waar, door de tand des tijds, gaten in zijn gevallen. Ook heel trots is hij op het cadeau dat hij bij zijn 25-jarig jubileum bij de bank van zijn collega's ontving: een voetbal met de handtekeningen van de basisspelers van zijn geliefde club, waaronder die van Willem van Hanegem en de illustere Hongaarse József Kiprich die door club en fans nog steeds op handen wordt gedragen. Voor zijn vele en jarenlange vrijwilligerswerk voor de plaatselijke voetbalclub en de organisatie van de sportontwikkeling bij de gemeente Wageningen ontving Dick het Wagenings Erezilver en het Verguld Erezilver. Zelf voetbalde Dick 22 jaar bij WAVV – hij was zelfs even in beeld bij Go Ahead in Deventer.


Coca-cola

In 2010 maakte Dick gebruik van een regeling om ING Bank te verlaten. Met nog enkele collega's kwam hij voor een eindgesprek naar personeelszaken in het hoofdkantoor Amsterdam. Een afscheidsreceptie voor de tomeloze inzet van Dick gedurende 43 jaar bij de bank kon er niet af. Officieel hebben zijn bazen nooit afscheid van Dick genomen. De een was ziek, de ander had het te druk. Het afscheidsfeestje organiseerde en betaalde Dick zelf. Hem werden als cadeau vele flessen drank aangeboden: mooie wijnen en exclusieve whisky's. Maar zelf drinkt Dick niet, ook nooit gedaan. Al zijn hele leven houdt hij het bij zijn favoriete drank: coca-cola.

(Tekst en foto's: Hans Nijenmanting)


Dick Hellegering

Dick Hellegering (67) is weduwnaar. Enige jaren geleden overleed na een korte en ernstige ziekte zijn vrouw. Dick heeft een zoon en is de grootvader van vier kleinkinderen. Tot 2015 voetbalde hij nog. Nu verleent hij hand- en spandiensten voor zijn WAVV en daarnaast klust hij aan zijn huis en voor anderen.