Reis naar Praag

Met het hele kantoor op reis. Dat overkwam Willem Jan van Munster 27 jaar geleden. Een snoepreisje naar Praag op kosten van de baas.

In 1992 wonnen wij als CZE Gennep-Boxmeer-Cuijk de kwaliteitsprijs. Aan deze prijs was een mooi geldbedrag verbonden, dus werd naarstig gezocht naar een bestedingsdoel waaraan alle medewerkers plezier zouden beleven. Het plan was gauw gesmeed en met een bijdrage uit de personeelsverenigingskas was het ook financieel haalbaar: we gingen met alle medewerkers en hun gezinsleden naar Praag! Overboekt hotel Er werd een commissie in het leven geroepen en deze kwam al snel met een datum: het werd het Paasweekend 1993. Daarmee stond de datum vast maar er moest natuurlijk ook nog heel veel georganiseerd worden. Er werden twee bussen geregeld en ook de hotelaccommodatie voor onze groep werd gereserveerd. Vlak voor vertrek bleek dat het hotel was overboekt. Toen moesten we uitwijken naar een alternatief onderkomen. We sliepen met het hele gezelschap in een flatgebouw dat normaal gesproken studenten huisvestte. De accommodatie was niet erg luxe, maar daardoor bleef er voldoende geld in kas om ook leuke dingen te ondernemen. Via het voormalige Oost Duitsland verliep de reis voorspoedig. Bij binnenkomst van Tsjechië werden we welkom geheten door zeer vriendelijke dames…

Bierhuis Voor de eerste lunch bezochten we het wereldberoemde bierhuis U Fleku. Een belevenis op zich. Kijk maar eens op https://en.ufleku.cz. We verkenden de mooie historische stad met een stadswandeling. We zagen het wisselen van de wacht bij het presidentiële paleis, wandelden door het Gouden Straatje en bewonderden de wereldklok op het grote marktplein. We dineerden een avond heel sjiek in een heus kasteel en we bezochten een van de vele operahuizen in Praag om daar een uitvoering bij te wonen. Als ik het me nog goed herinner de operette “De man van La Mancha”. Met Petra, de dochter van een bevriende relatie uit Tsjechië, en haar vriend (beiden studeerden nog) werd het programma in Praag vormgegeven. Petra logeerde in de weken voorafgaand aan Pasen bij de familie van de directeur en daar ontstond het idee om een bekend Tsjechisch kinderliedje fonetisch op te schrijven en met het hele gezelschap tijdens de busreis naar Praag in te studeren.

Kinderliedje Dit van origine kinderliedje werd in Tsjechië tijdens de Tweede Wereldoorlog gezongen als er onraad dreigde en men elkaar wilde waarschuwen, een klein liedje dus met een hele grote waarde. We zongen het liedje tijdens het diner in het kasteel, maar voor de meesten van ons blijft onuitwisbaar in ons geheugen ons “optreden” op de trappen van de beroemde Karlsbrücke in Praag. Voor vertrek terug was dat het verzamelpunt voor de deelnemers. Spontaan begonnen we het pas geleerde lied Zeleni te zingen. De voorbijgangers waren zodanig onder de indruk van onze vertolking van “Kamizolsky Zeleny” dat men spontaan muntjes naar ons toewierp. Al gauw werden er wat jassen op de grond uitgespreid voor dat doel en zo konden we Petra en haar vriend bij het afscheid een - zeker voor hen - aardig geldbedrag schenken. Van de vele mooie en goede herinneringen aan onze tijd bij de ING-bank is deze reis naar Praag er een die nog altijd voor een glimlach zorgt. (Tekst: Henk van Amstel m.m.v. Willemien Evers Willem Jan van Munster. Foto: Willemien Evers.)

Met het hele kantoor op stap in Praag.

Straatzang op de trappen van de beroemde Karlsbrücke in Praag.