“Elke dag is voor mij vakantie”

Bert van Sandwijk, ontwerper en beheerder van de allereerste website van de VSI, de voorloper van VO-ING.

Gepensioneerd en levensgenieter, Bert van Sandwijk was vanaf het allereerste begin in 2002 actief voor de toenmalige Vereniging Senioren ING (VSI). Hij ontwierp ook de eerste website voor deze club.

Gepensioneerd en levensgenieter, Bert van Sandwijk was vanaf het allereerste begin in 2002 actief voor de toenmalige Vereniging Senioren ING (VSI). Hij ontwierp ook de eerste website voor deze club. Gepensioneerde leden uit de tijd van de VSI zullen zich zijn naam mogelijk nog herinneren: Bert van Sandwijk. In zijn werkzame leven werkte hij als technisch adviseur voor het bankverzekeringsbedrijf. Voor VSI was Bert een échte alleskunner: hij verzorgde redactionele artikelen, was ‘mister’ Kroonjaarkaart en regelde de verdeling van toegangskaarten voor het traditionele ING-nieuwjaarsconcert. Ook was hij de ontwerper en beheerder van de allereerste website van de VSI, de voorloper van VO-ING.


Kroonjaarkaarten en nieuwjaarsconcert

Tot 2016 konden leden die de kroonleeftijd van 60 jaar bereikten, en nadien elke volgende vijf jaar, rekenen op een luxe uitgevoerde felicitatiekaart waarop het bereikte lustrumjaar groot en in gouden versiering stond afgedrukt. Deze attentie werd zeer gewaardeerd. Bert – hij is nu 82 jaar – ontving warme en spontane reacties waar hij nu nog met een twinkeling in zijn ogen aan terugdenkt: “Dat was leuk, joh! De reacties van de mensen was ‘bedankt, hartstikke leuk dat je daaraan gedacht hebt!’”

De administratie was handwerk, want een databestand was er niet. Bert was er dagelijks uren mee in de weer om de kaarten op tijd bij de jarigen in de bus te krijgen.

Of hij dat ook niet ‘even’ kon regelen: de verdeling van de 200 toegangskaarten voor het jaarlijkse ING-nieuwjaarsconcert dieaan de senioren werden toegekend. Bert: “Ik publiceerde op de website dat kaarten konden worden besteld – altijd per mail! Dan was ik drie dagen van ‘s morgens vroeg tot ‘s nachts bezig.” De toewijzing was op volgorde van binnenkomst. Anderen werden op een wachtlijst geplaatst.


Website

Een oproep aan de leden van de VSI-voorzitter in 2002 was voor Bert aanleiding om zich in te gaan zetten voor de vereniging. Vooral om zijn kennis van en ervaring met programmeren die hij zichzelf jaren eerder aanleerde, werd hij in de commissie Communicatie geplaatst. Bert: “Ik had zelf geen server en uploaden deed ik via de server van mijn zoon.” Nog steeds glundert Bert als hij aan deze pioniersperiode terugdenkt. Over het huidige ledenmagazine VO-ING belang heeft hij ook wel een mening: “Het is strikt informatief. Ik kijk anders tegen het ledenblad aan dan ik destijds gewend was, maar dat heeft ook met de leeftijd te maken.”

In 2009 moest de website worden vernieuwd. Toen is Bert gestopt omdat er een andere programmeertaal voor nodig was. Bert had daar geen zin meer in.


Onderscheidingen

Voor zijn meer dan vijftig jaren lange inzet als vrijwilliger voor allerlei clubs en verenigingen ontving Bert in 2009 een koninklijke onderscheiding in de Orde van Oranje-Nassau. Wie op het internet de naam Bert van Sandwijk googelt ziet
wat hij allemaal gedaan heeft en waarvoor hij ook meer dan eens nationale en internationale erkenning kreeg.
Verder is hij lid van verdienste van VSI en dus van VO-ING.

Ondanks het verlies van zijn vrouw zes jaar geleden en toenemende lichamelijke ongemakken beziet de nog steeds actieve gepensioneerde het leven van de positieve kant. Bert heeft twee zonen en drie kleinkinderen. Vanuit de woonkamer kijkt hij in zijn fraaie tuin die zijn buurvrouw voor hem onderhoudt en geniet hij van de prachtige planten, bloemen en struiken. “Elke dag is voor mij vakantie”, vat Bert zijn huidige leven samen.

(Tekst en foto Hans Nijenmanting)