Leuker kunnen we het wel maken!

Bedrijfshistorisch Archief ING werkt mee aan expositie in het Belasting & Douane Museum

Wie houdt er nu niet van geld? Laat je verrassen door de tentoonstelling “Gek op Geld, van goudklomp tot bitcoin” in het Belasting & Douane Museum in Rotterdam waaraan het Bedrijfshistorisch Archief ING meewerkte.

Geld, in al zijn verschijningsvormen, goed, slecht of vals, vertelt een geschiedenis: over de ontwikkeling van mens en maatschappij, over handel en economie, over cultuur, normen en waarden, betalen en sparen en nog veel meer. De manier waarop mensen geld bewaren, zegt ook veel over de cultuur: van dicht op het lijf, op een veilige plek in huis tot het toevertrouwen aan een bank. Vertrouwen loopt als een rode draad door de geldgeschiedenis. De geschiedenis blijft zich herhalen, ook waar het gaat om geldgekte, het verlies van vertrouwen en ingenieuze manieren om zo snel en makkelijk mogelijk geld te verdienen.

Een beetje meer…

Iedereen is gek op geld. Sommigen als verzamelaar, anderen om macht of status of gewoonweg de hoeveelheid. De meeste mensen waarderen geld om de oorspronkelijke functie ervan, als ruil- of betaalmiddel. Diep in ons hart weten we wel dat geld niet het belangrijkste goed is wat ons gelukkig maakt, maar we zouden er allemaal graag een beetje meer van hebben.

Het Bedrijfshistorisch Archief ING werkt mee aan deze tentoonstelling door het uitlenen van historisch materiaal over sparen en betalen. Onder andere spaarpotten, betaalcheques en betaalpassen, foto’s van de eerste geldautomaat van de Gemeente Giro Amsterdam in 1976 en de eerste betaling met pinpas op 24 november 1988 bij Albert Heijn op het Osdorperplein in Amsterdam. Ook is een demonstratiemodel van een pinautomaat te zien, waarmee Postbankmedewerkers langs bejaarden- en verzorgingscentra gingen om mensen uit te leggen hoe men geld kon pinnen.


Soorten geld

De tentoonstelling over geld is leerzaam en leuk, voor jong en oud. Een uitgelezen kans voor grootouders met kleinkinderen. Een tentoonstelling waar goed geld, slecht geld, vals geld, geleend geld, leergeld, oud en nieuw geld de revue passeren. Risico’s van geld en eigen verantwoordelijkheden komen ook aan bod, van de uitgevende instanties, de makers en de gebruikers. Van goudklomp tot elektronisch betaalgemak. “Gek op geld” is te zien van 28 juni 2019 tot 8 maart 2020, van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur (en in de schoolvakanties ook op maandag) in het Belasting & Douane Museum, Parklaan 14-16, 3016 BB Rotterdam.

Annette Beentjes, Bedrijfshistorisch Archief ING (historical.archive.nl@ing.com)