‘Een goed voorbereide overval’

Jos Leuverink zag hoe een auto achterwaarts zijn bank binnenkwam

Vrijwel zijn hele loopbaan werkte Jos Leuverink (75) bij NMB Bank (later ING Bank) in verschillende plaatsen in de Achterhoek. Als hoofd algemene zaken maakte hij in 1986 een bankoverval mee. Ongeloof dat ze ‘maar’ tweehonderdduizend gulden meenamen terwijl er een week eerder nog vijf miljoen aanwezig was.

Het was in de jaren zeventig en tachtig de gewoonste zaak van de wereld dat Jos en zijn collega wekelijks met honderdduizenden guldens van de NMB Bank in Doesburg, waar hij als tiener werkte, in leren tassen in de GTW-bus (streekvervoer) stapten naar de veemarkt in Doetinchem. Zonder enige vorm van beveiliging of bewaking. Daar in het plaatselijke café Wildenbeest konden de veeboeren hun cheques voor het verhandelde vee omwisselen – bij de bankmedewerkers werden deze betalingen ‘De Veemarkt’ genoemd.

Toen op een steenworp afstand van het geldcafé enkele jaren later in Doetinchem zélf een grote NMB-bank werd gevestigd – inmiddels de nieuwe werkomgeving van Jos als hoofd algemene zaken – werd ‘De Veemarkt’ in dit kantoor verplaatst. Want het risico op berovingen of overvallen werd te groot. Jos: “De bank werd volgens de normen van ‘Amsterdam’ (het hoofdkantoor) super beveiligd.” De kasloketten werden afgeschermd met gepantserd glas en voorzien van tijdvertragende kassa’s waarin miljoenen guldens aan contanten lagen.


Enorme knal

11 november 1986, de Elfde van de Elfde en dus het begin van het carnavalsseizoen dat ook in de Achterhoek altijd uitbundig wordt gevierd. Maar ook de opening van het spiksplinternieuwe en goed beveiligde bankkantoor.

Leuverink vertelt: “Ik was ‘s morgens vroeg op het kantoor in de postkamer – het veemarktkantoor ging ook eerder open en er was een beveiligingsmedewerker van het hoofdkantoor die kwam kijken hoe alles geregeld was. Ik hoorde opeens een knal en zag hoe een auto achterwaarts het pand binnenkwam. Ik dacht eerst aan filmopnamen en zag hoe twee mannen met bivakmutsen met voorhamers op het glas van het kasloket begonnen te slaan.” Jos belde direct het alarmnummer 112 en de kassamedewerksters drukten op de alarmknop. Zij dachten dat ze achter het glas veilig waren maar het glas was wel kogelvrij maar niet slagvrij. “Dat wisten die overvallers”, stelde Leuverink vast. “Ze sprongen gewoon over de balie heen en maakten ongeveer tweehonderdduizend guldens (ruim negentigduizend euro’s) buit. Elders hadden wij zes miljoen in huis maar daar konden ze niet bij. Als ze een week eerder in het café waren geweest, hadden ze zomaar vijf miljoen kunnen pakken.” Ook nu nog kan hij er met zijn hoofd niet bij dat de overvallers toen die kans niet benut hebben.

Twee minuten nadat de overvallers vertrokken waren arriveerde de politie. Bij de overval werden in de omgeving maar liefst vijf vluchtauto’s gevonden, zij bleken gestolen. De overval was dus goed voorbereid. Volgens Jos moesten de daders goed van de situatie bij de bank op de hoogte zijn geweest.

ING_COLLEGA_JosLeuvink-portret2_UITSNEDE.jpg

Jos Leuverink (ex-NMB):
“Ik zag hoe twee mannen met bivak­mutsen met voorhamers op het glas van het kasloket begonnen te slaan.”

Opvang en nazorg

Van de kant van de raad van bestuur of het hoofdkantoor werd nadien geen enkele belangstelling getoond of hulp aangeboden. “Het personeel was selfsupporting”, zoals Jos de afloop omschrijft. Zelf heeft hij er mentaal geen last van gehad. De kassamedewerksters kregen van de bank een weekend weg aangeboden om bij te komen.

Een week na de overval stuurde het hoofdkantoor een ‘veiligheidsman’ die voor het kantoor werd geposteerd. “Voor ons veiligheidsgevoel”, herinnert Jos zich, “kwam een oud mannetje van 65 jaar op gympies.” Op de vraag van Leuverink wat de beveiliger zou doen als er iets gebeurde, was diens antwoord “dat hij naar binnen moest om te waarschuwen”. Maar hoe, dat kon hij Jos ook niet vertellen, waarop Leuverink hem aanraadde om de eerstvolgende keer ten minste een goede walkietalkie mee te nemen.

Over het onderzoek naar de daders is niet veel meer bekend dan dat de NMB Bank ‘ermee bezig’ was. Daarna heeft Jos Leuverink nooit meer iets van de uitslag gehoord.

Tekst en foto: Hans Nijenmanting

Jos Leuverink heeft een sportief verleden met hardlopen en wielrennen. Dat laatste doet hij nog steeds. Na een kortstondige ziekte overleed vorig jaar zijn vrouw Bep. Jos heeft twee dochters en vier kleinkinderen. Kleindochter Juliette Berens maakte vorig jaar deel uit van het Nederlands damesteam turnen als voorbereiding op de Olympische Spelen in Tokio in 2020. Dagelijkse trainingen van zes uur en later in Heerenveen waar Epke Zonderland, meervoudig wereld- en Olympisch kampioen, de basis legde voor zijn wereldsuccessen. Door een rugblessure moest Juliette het turnen helaas opgeven.