‘Die nacht is een hele heftige nacht geweest’

Grietus Bies was bij de krakersrellen in Nijmegen in 1987

ING’er Grietus Bies vormde met de commandant van de Mobiele Eenheid en de locoburgemeester de driehoek bij de ontruiming van de NMB Bank in Nijmegen in een vriesnacht van 1987. Hij kan het zich nog goed herinneren.

Hij had zich die maandag 19 januari 1987 heel anders voorgesteld: het vroor en Grietus Bies (71) verheugde zich erop om de Elfmerentocht van honderd kilometer te schaatsen. Maar het liep anders, hij werd ‘s nachts door de politie uit bed gebeld omdat krakers de parkeergarage achter de NMB Bank aan de Mariënburg in de binnenstad van Nijmegen hadden gekraakt.

Grietus Bies, toen 39 jaar, was hoofd algemene zaken en onderdirecteur van de bank. Hij had ook veiligheidszaken in zijn portefeuille. Grietus vertelt: “Toen ik daar aankwam hadden de krakers intussen deuren en ramen ingetrapt en brandgesticht in het archief en het magazijn. Nou, dat wilde wel branden.”


Vluchtmogelijkheid

Inmiddels was de Mobiele Eenheid van de politie (ME) opgeroepen met honden en busjes. Om het de ME’ers moeilijk te maken hadden de krakers de straat met een brandslang natgespoten die onmiddellijk spiegelglad werd, want het vroor dat het ‘kraakte’.” Hij overlegde met de commandant van de ME die wilde ontruimen. Grietus: “Dat wilde ik ook wel want de brand werd steeds heftiger en intussen wandelden de krakers door het pand en gooiden computers, schrijfmachines en ander kantoormeubilair naar buiten. Ook het aquarium, het liefje van een medewerker ging helemaal kapot, de televisie lag er nog in.” Op aanwijzing van Bies had de ME de krakers kunnen bereiken, maar de route voorzag niet in een vluchtmogelijkheid als tot ontruiming werd overgegaan. De locoburgemeester, op aangeven van het verantwoordelijke ministerie, stelde die vluchtweg als voorwaarde.

Grietus Bies: …..grote delen van het inventaris verbrand, kapotgeslagen en beklad.

Prestatie

Uiteindelijk kon de ME het pand – een verdieping hoger was een codeercentrum van de Postbank gevestigd – binnenkomen maar de krakers waren toen al gevlucht. Bies: “En dan tref je een hoop ellende aan, dan springen je de tranen in de ogen want je ziet grote delen van het inventaris verbrand, kapotgeslagen en beklad.”

Inmiddels was het acht uur en het personeel arriveerde maar werd in een nabijgelegen horecagelegenheid opgevangen. De chefs werden door Grietus Bies toegesproken en opgedragen om de meest essentiële dingen te inventariseren die kwijt waren om de afdeling weer op te starten. “Daar hebben wij een lijstje van gemaakt. De aannemer werd gebeld om de ramen dicht te timmeren en de lokale middenstand om kantoorbenodigdheden te leveren. Ons eerste doel was om het betalingsverkeer weer zo snel mogelijk in de lucht te krijgen. En ik schat tussen twaalf en een hadden we dat voor elkaar. Dat was écht een prestatie!” Grietus Bies en zijn team kregen daarvoor ook een pluim van de raad van bestuur. “Deze nacht is een hele heftige nacht geweest”, vat Bies deze dramatische ervaring samen.

Bies vermoedt dat de keuze om de NMB Bank te kraken niet willekeurig was. In Wageningen had de bank bij het krakersbolwerk De Tien Zilverlingen een kwalijke reputatie opgebouwd als financier voor een plaatselijke dubieuze vastgoedhandelaar.

(Hans Nijenmanting)

Grietus Bies

Na zijn vertrek bij ING in 2005 is Grietus nog mediator en personeelscoach geweest. Hij is getrouwd met Nel, zij hebben een dochter en een zoon. Intussen is hij ook opa. Samen zijn zij vaak met hun camper onderweg en maken grote reizen. Eerder dit jaar kwamen zij terug van een maandenlange trip door Marokko. Daarvoor toerden zij onder meer door Roemenië, Bulgarije en Turkije. Grietus legde zich toe op kunstschilderen en richtte en passant ook nog een zangkoor op in zijn woonplaats Beuningen.