“We hebben iets heel moois opgezet”

Saskia Geraeds runt met partner het Bakkumse hotel Koningsbosch

Oud-ING'er Saskia Geraeds (56) werd ondernemer en runt samen met haar man een hotel in het prachtige duingebied in Noord-Holland. Een gekoesterde wens ging in vervulling: eigenaar van hun eigen viersterrenhotel. Huize Koningsbosch, vlak achter de duinen in het Noordhollandse Bakkum, en een jeugdherberg, moest daarvoor een hele transformatie ondergaan.

Al veel langer dachten Saskia en haar man na over de idee van een hotel in een voormalige jeugdherberg in Bakkum wanneer zij er op weg naar hun zomerhuis langsreden. Zij vonden het zonde dat het gebouw in dit mooie natuurgebied deze bestemming had. Toen het pand een aantal jaren later in de verkoop kwam, zagen de ondernemers in spé hun kans schoon. Saskia: “We zijn heel snel gaan schakelen. De architect is gaan tekenen en wij zijn gaan rekenen.” Vooraf hebben Saskia en Rob uitgebreid onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van een hotelvestiging. Saskia: “Er was al marketinginformatie in deze regio over Noord-Holland, zoals bezettingsgraden van hotels. Dit hotel was en is uniek in zijn soort qua situering. Wij bieden zakelijke- en seizoensarrangementen. Ook zijn wij bezig om het restaurant beter op de kaart te zetten. Die vind je niet aan het strand.” Bij al het voorwerk kwamen haar kennis en ervaring die zij bij haar oud-werkgever ING had opgedaan prima van pas. Crowdfunding Maar voor zij het pand zouden kunnen overnemen was wél een wijziging in het bestemmingplan nodig. “Het college van b&w en de gemeenteraad hebben de bestemming van de jeugdherberg gelijkgesteld aan een hotel zodat het voor ons mogelijk werd om hier aan de slag te kunnen”, licht Saskia toe. Hun idee om een hotel te beginnen kwam niet helemaal uit de lucht vallen. Voordat zij aan dit avontuur begonnen, dreven Saskia en Rob naast hun andere werk al een bed & breakfast in hun woning aan de Singel in Amsterdam. “Dat was superleuk”, kijkt Saskia terug. De financiering heeft het ondernemersechtpaar rond gekregen door crowdfunding met achtergesteld vermogen waarvoor de investeerders de stichting Vrienden van Huize Koningsbosch oprichtten. Een achtergesteld vermogen is zakelijk geld lenen waarbij de kredietverstrekker in het geval van faillissement van het bedrijf wordt achtergesteld op andere schuldeisers. De plannen en financiering lukten en in november 2014 kochten zij het pand dat na een ingrijpende verbouwing werd omgetoverd tot luxe viersterrenhotel met 23 kamers en dat in mei 2015 zijn deuren opende. De wethouder van gemeente Castricum verrichtte de openingsceremonie.

Saskia Geraeds (56) is getrouwd met Rob Redmeijer. Samen voeren ze de directie over hotel Huize Koningsbosch. Zij hebben een dochter Anne die studeert aan de UvA (European Studies) in Amsterdam.

Luxe versus soberheid Nu worden de hotelgasten in de watten gelegd maar in de tijd dat het nog een jeugdherberg was waren de rollen omgekeerd. Zo valt te lezen in het verslag van de opening in 1930: “Zeker er zijn geen ruime en luchtige slaapgelegenheden als in een hotel kunnen worden geboden, maar de reizende en trekkende jeugd vraagt dat niet, die heeft genoeg aan een sober maar helder gespreid bed, met eenvoudige waschgelegenheid en vraagt geen luxueuze ingerichte waschtafel”, aldus gegevens van de stichting Werkgroep Oud-Castricum. Hotel Huize Koningsbosch is gelegen in het duingebied dat in de negentiende eeuw bezit was van koning Willem l en later eigendom van de koninklijke familie werd. Tegenwoordig is het gebied eigendom van de Provincie Noord-Holland. Koffie Saskia studeerde rechten in Nijmegen. In 1988 begon zij als managementtrainee bij NMB Bank in Eindhoven. Haar loopbaan eindigde eind 2008 als directeur bij het bankkantoor aan de Herengracht. “Op mijn laatste werkdag 24 december heb ik samen met de aannemer het bordje ‘kantoor gesloten’ op de deur aan de Herengracht geschroefd”, herinnert Saskia zich. Het statige pand met z'n brede trappen werd gesloten onder meer omdat het niet rolstoeltoegankelijk was. Hierna heeft zij als manager nog gewerkt bij een klant van ING, een groothandel in mediterrane specialiteiten, tot zij mede-eigenaar werd van het hotel. Echtgenoot Rob (51) was, voor hij fulltime in het hotel ging werken, succesvol werkzaam als leisure (vrijetijd) manager en had het beheer over zwembaden in de regio Noord-Holland. Zijn grote passie is koffie. Voor het hotel selecteert hij zelf de koffiebonen voor de espresso’s, de cappuccino’s, enz. “Hartstikke leuk”, ervaart Saskia haar huidige droombaan en dat valt van haar tevreden gezicht af te lezen. “Ik ben nu mijn eigen baas. Ik hoef zelf geen kredieten meer te beoordelen en verantwoording af te leggen.” Samen denken zij erover om dit hotel nog vijf jaar te runnen. “Daarna verhuren of verkopen we het. Dan hebben wij in tien jaar tijd iets heel moois opgezet” kijkt Saskia vooruit. (Tekst Hans Nijenmanting, foto Annelies van der Ouw)