‘De bus lekker laten rollen’

Na een periode van 34 jaar bij ING Bank Nijmegen werd Eric van Beersum buschauffeur

Foto: Lynn van Beersum

In zijn militaire diensttijd was Eric sportinstructeur en ging daarna met zijn diploma atheneum bij NMB Bank in Nijmegen aan de slag. In 2013 kwam door een reorganisatie een einde aan zijn dienstverband. Nu is hij buschauffeur.

Het was groot nieuws een jaar geleden: Fred Teeven, oud-staatsecretaris in kabinet Rutte II, koos na de regeerperiode als beroep parttime-buschauffeur. Geen voor de hand liggende vervolg op zijn carrière. Maar Teeven deed het omdat, zoals hij zei “het gewoon hartstikke leuk is om te doen”. Eenzelfde beleving had Eric van Beersum (61) toen hij na zijn vertrek in 2013 bij ING Bank in Nijmegen ook koos voor een baan als buschauffeur. Zijn vader denkt dat zijn voorliefde voortkomt uit een busreis die Eric ooit als kleine jongen met zijn oma maakte, hij was er wekenlang vol van. Bij zijn vertrek bij ING kreeg hij een budget mee dat hij gebruikte om het ‘groot rijbewijs’ (D) te halen. Tegenwoordig werkt Eric bij vervoermaatschappij Breng en heeft hij een vast contract. Dat is in een tijd van los-vaste arbeidscontracten en zzp’ers niet meer vanzelfsprekend. Want het openbaar vervoer zit te springen om personeel en straks helemaal omdat binnen enkele jaren heel veel oudere chauffeurs met pensioen gaan.

Ex-ING’er Eric van Beersum is nu buschauffeur: “Blijf niet in het stramien hangen, een carrière-switch is gezond.”

Eigen winkeltje

Eric – hij is getrouwd en heeft twee dochters – is tevreden met zijn huidige baan, het is leuk werk en het verdient goed. Hij houdt van zijn werk en heeft ook geen hekel om op feestdagen – dagen bij uitstek om in huiselijke kring door te brengen – te werken. Hij vindt het leuk om mensen te helpen wegwijs te worden bij het vinden van hun reisbestemming en met welke bus zij die kunnen bereiken. Vaak verbazen passagiers zij zich erover dat Eric al die kennis paraat heeft. “Maar dat is nu eenmaal mijn vak”, licht Eric dan toe.

Naast deze leuke dingen zijn er ook nare voorvallen. Zoals die ene keer toen, buiten zijn schuld, de bus van Eric in botsing kwam met een personenauto. Eric zelf en de bus kwamen er goed van af. Maar de bestuurder, die al zijn aandacht voor zijn mobiele telefoon had en niet oplette, moest zwaar gewond worden afgevoerd. Eric: “De bus wint dat natuurlijk van zo’n auto.” Hij kan “een hoofdstuk van een encyclopedie schrijven” over verkeersgevaarlijke situaties die zich voordoen. Toch ondervindt Eric geen stress tijdens het rijden: “Rustig met een gangetje van 30 of 40 de bus lekker door de stad laten rollen.” Wel moet hij de haltes op tijd aandoen. “Je hebt een eigen winkeltje daar moet je het de hele dag mee doen. Het hele pakket vind ik nog steeds leuk.”


Zijn tip voor oud-ING’ers die uitkijken of op zoek zijn naar ander werk: “Kijk niet naar wat je gedaan hebt, maar kijk om je heen. Blijf niet in het stramien hangen, een carrièreswitch is gezond.”

(Hans Nijenmanting)