15 miljoen
mensen

In Den Haag op het Malieveld en in Amsterdam voor de Stopera vonden in navolging van Franse protesten eind vorig jaar protestacties plaats. In Nederland zongen de zogeheten ‘gele-hesjes’-demonstranten tijdens de acties een lied uit 1996, dat ooit beroemd werd door een televisiecommercial van de Postbank: ‘15 miljoen mensen’. En dat een nummer 1 hit werd in de Top 40.

In 1996 scoorde de Postbank een enorme hit met een humoristische reclamespot over de gewone Nederlander. Het nummer “15 miljoen Mensen” over de Nederlandse volksaard, werd geschreven door Frank Pels en op muziek gezet door Jochem Fluitsma en Eric van Tijn. De tekst en muziek waren zo aanstekelijk dat het door iedereen werd meegezongen. In de commercial zien we tijdens het refrein close-ups van lachende Nederlanders, waaronder een aantal BN’ers: Herman Brood, Bettine Vriesekoop en Hans Kraay Sr.

De commercial wilde inspelen op het Nederlandse gemeenschapsgevoel. De reclamemakers wisten met dit nummer heel goed de Nederlandse groepsgevoelens, solidariteit en trots op autonomie aan te spreken. Het werd een populair volkslied. De reclamespot werd ingezet rond programma’s waar “half Nederland naar keek”,

zoals belangrijke voetbalwedstrijden. Het nummer verscheen ook op single, waarvoor Pels nog twee extra coupletten schreef. Van de cd werden meer dan 75.000 exemplaren verkocht. Vorig jaar werd bekend dat de tekst wordt opgenomen in de volgende editie van de Dikke Van Dale.


De demonstrerende Nederlanders van nu hebben een simpele wens: het gezond verstand terug in de politiek. Ze zingen een lied uit 1996, over “het land van 1000 meningen en nuchterheid, waar de gordijnen open blijven en niemand droog brood eet. Waar de kloof niet zo groot is tussen regering en bevolking, waar lunch een broodje kaas is en de politie je beste vriend”. Het lied lijkt zomaar een politiek statement geworden.


Tegenwoordig wonen we met meer dan 17 miljoen mensen “op dit hele kleine stukje aarde”. De wereld is een stuk minder onschuldig geworden, maar onze volksaard is niet veranderd. Daarom zingen de demonstranten nog steeds over die 15 miljoen mensen met een eigen mening.

Annette Beentjes, Bedrijfshistorisch Archief ING (bedrijfshistorisch.archief.ing@ing.nl)


De gele hesjes horen zingen? Klik hier.

Songtekst van ’15 miljoen mensen’


Land van 1000 meningen

Het land van nuchterheid

Met z’n allen op het strand

Beschuit bij het ontbijt

Het land waar niemand zich laat gaan

Behalve als we winnen

Dan breekt acuut de passie los

Dan blijft geen mens meer binnen

Het land wars van betutteling

Geen uniform is heilig

Een zoon die noemt z’n vader Piet

Een fiets staat nergens veilig


(Refrein)

15 miljoen mensen

Op dat hele kleine stukje aarde

Die schrijf je niet de wetten voor

Die laat je in hun waarde

15 Miljoen mensen

Op dat hele kleine stukje aarde

Die moeten niet ’t keurslijf in

Die laat je in hun waarde


Het land vol groepen en protest

Geen chef die echt de baas is

Gordijnen altijd open zijn

Lunch een broodje kaas is

Het land vol van verdraagzaamheid

Alleen niet voor de buurman

De grote vraag die blijft altijd

Waar betaalt ‘ie nou z’n huur van

’t Land dat zorgt voor iedereen

Geen hond die van een goot weet

Met nasiballen in de muur

En niemand die droog brood eet